«Η Κρήτη έχει όλα τα στοιχεία να εξελιχθεί ένας νέος αθλητής»

Με αφορμή ρεπορτάζ της ιστοσελίδας kritikobasket.gr για το, αν και κατά πόσον, αξιοποιούνται τα μπασκετικά ταλέντα στην Κρήτη, έδωσε τις δικές του απαντήσεις και έκανε τις δικές του αναφορές ο τεχνικός της ομάδας του Κύδωνα, Κώστας Σδράκας.

 

(Στο ίδιο ερωτηματολόγιο συμμετείχαν και οι προπονητές του Εργοτέλη και Ηρακλείου, κκ. Μακράκης και Ράλλης)

Είδαμε στην αρχή της σεζόν, νεαρούς αθλητες να παίρνουν αρκετές συμμετοχές, ωστόσο, στη συνέχεια να περιορίζεται αυτή η πρωτοβουλία. Που χρειάζεται βελτίωση  ;
Στο ενάμιση χρόνο, που βρίσκομαι στην Κρήτη και στα Χανιά, θεωρούμε, οτι έχουμε επιτύχει στο κομμάτι αυτό, καθώς έχουν ενσωματωθεί στην πρώτη ομάδα 5-6 νεαροί σε ηλικία αθλητές, στα οποία πιστεύουμε και θεωρούμε με την κατάλληλη δουλειά θα αξιοποιηθούν και η θα βοηθήσουν σημαντικά την ομάδα στα επόμενα χρόνια, σαν βασικός κορμός, με αποτέλεσμα να «παρασύρουν», τα μικρότερα σε ηλικία παίκτες να έρθουν κι αυτά σιγά σιγά, στην ομάδα.
Αργότερα είτε να αναζητήσουν την τύχη τους, σε ανώτερο η οποιαδήποτε άλλο αγωνιστικό επίπεδο.
Εμείς θα συνεχίσουμε τη φιλοσοφία που έχουμε και θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε (εφ όσον συνεχίζει να δουλεύει σκληρά ο νεαρός αθλητής), να δίνουμε ακόμα πιο πολλες ευκαιρίες.
Σε κάποια κρίσιμα σημεία ενός αγώνα θα μπορούσατε να εμπιστευτείτε, νεαρούς αθλητές : 
Όταν εμπιστευόμαστε απο πέρυσι μικρούς σε ηλικία αθλητές στην ομάδα μας, ειναι απόλυτα φυσιολογικό, να τους χρησιμοποιούμε σε κρίσιμα σημεία. Ο νεαρός (17χρονος), Βλαχάκης, αποτελεί, βασικό κομμάτι της ομάδας, μέσα απο τη δουλειά την οποία κάνει και εμείς τον εμπιστευόμαστε, άρα σημαίνει οτι θα  χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο του αγώνα , είτε κρισίμου είτε όχι.
Αυτό ισχύει για όλους τους μικρούς της ομάδας.
Πολλοί λένε οτι τα παιδιά πρέπει να φύγουν εκτός Κρήτης, ώστε να αξιοποιηθούν και να εξελιχθούν κατάλληλα, γιατί θα υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός, απο τα (στενά) όρια του νησιού.
Επειδή δεν είμαι Κρητικός και γνωρίζω καλά τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα, το ίδιο συμβαίνει παντού. Δεν είναι τοπικό φαινόμενο.
Η Κρήτη έχει όλα τα στοιχεία να εξελιχθεί ένας νέος αθλητής.
Γήπεδα, τεχνογνωσία, παράγοντες, καλούς προπονητές, δεν χρειάζεται να το ψάξεις πάρα έξω.
Δείτε άλλωστε και στις υπόλοιπες ομάδες. Πόσοι χρησιμοποιούν μικρούς ;
Κάθε ομάδα που σέβεται την ιστορία της και το μπάσκετ,  πρεπει να αξιοποιήσει τις υποδομές τους. Και για οικονομικούς λόγους.
Ολοκληρώνοντας, πείτε μας για τον ρόλο των γονιών σε αυτο το κομμάτι, και κλείστε με τον δικό σας επίλογο.
Οι γονείς πολλές φορές πέφτουν στην παγίδα των μάνατζερ, που για δικούς τους σκοπούς μεγαλώνουν τις προσδοκίες, με αποτέλεσμα πολλάκις ο ταλαντούχος αθλητής να μην μπορεί να αντεπεξέλθει και να «χάνεται»,  κυριευμένος τόσο απο τη δικιά του απογοήτευση, όσο και των γονέων του.
Αν μια ομάδα θέλει να υπάρχει, πρέπει να αξιοποιεί τις υποδομές του.
Είδατε τι έγινε πέρυσι με τον ΟΦΗ, με αποτέλεσμα να δηλώσει αδυναμία στην Α2.
Οι ομάδες πρεπει να έχουν τη γνώση και την εμπειρία να πιστέψουν στην ανάδειξη των νεαρών αθλητών.
Πρέπει οι προπονητές να πιστέψουν στα παιδιά και τα παιδιά στον προπονητή  τους.
Άλλωστε και λειτουργικά, μια ομάδα δεν μπορεί να μην στηριχθεί σε ντόπιο στοιχείο, καθώς τα έξοδα ειναι μεγάλα και με αυτόν τον τρόπο τα μειώνεις, ενώ δημιουργείς πρότυπα για τα παιδιά που έρχονται.
Χρειάζεται όμως, δουλειά, προσπάθεια, υπομονή και χρόνο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.