«Καλλικράτειοι» αγώνες Ανοικτής Θάλασσας‏

nox-istioploia

Το περασμένο Σαββατοκύριακο έγιναν οι «Καλλικράτειοι» αγώνες Ανοικτής Θάλασσας που συνδιοργάνωσαν ο Ναυτικός Όμιλος Χανίων με τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Ρεθύμνου, οι οποίοι εντάσσονταν στο ετήσιο κοινό πρωτάθλημα Ν.Ο.Χ.-Ι.Ο.Χ.

Η μετεωρολογική πρόβλεψη ότι τη Δευτέρα 25 Μαρτίου θα έπνεαν άνεμοι εντάσεως 8-9 μποφόρ επέβαλαν στους διοργανωτές τον περιορισμό του τριημέρου αγωνιστικού προγράμματος σε διήμερο 23, 24/3. Έτσι, η διαδρομή του τοπικού αγώνα στο Ρέθυμνο περιορίστηκε από 12 μίλια στα 6 μίλια και δεν έγινε η εκδήλωση απονομής επάθλων που είχε προγραμματίσει ο Ι.Ο. Ρεθύμνου την Κυριακή (24/3) λόγω απόπλου των σκαφών για Χανιά.

·         1ος Αγώνας, Σάββατο (23/3): Διαδρομή Χανιά-Ρέθυμνο αποστάσεως 32 ν.μ.

Τα σκάφη ξεκίνησαν με άνεμο ΒΔ-3μπ. ο οποίος ανατολικά του Ακρωτηρίου έφτασε τα 4μπ., για να πέσει στα 2μπ. στις προσβάσεις του Ρεθύμνου. Γενικά, η κούρσα ήταν σύντομη αφού τα σκάφη χρησιμοποίησαν τα μπαλόνια τους σε μεγάλο τμήμα της διαδρομής.

·         2ος Αγώνας, Κυριακή (24/3): Διαδρομή Inshore παλινδρομική αποστάσεως 6ν.μ. στις προσβάσεις Ρεθύμνου.

Ο άνεμος που έπνεε ήταν ΒΔ-4μπ. με συχνές και γρήγορες μεταβολές τόσο σε διεύθυνση όσο και ένταση, προσέδωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον αγώνα από πλευράς τακτικής και ναυτικής τέχνης στους χειρισμούς των πανιών.

·         3ος Αγώνας, Κυριακή (24/3): Διαδρομή Ρέθυμνο-Χανιά αποστάσεως 32 ν.μ.

Η εκκίνηση δόθηκε αμέσως μετά τον τερματισμό του 2ου αγώνα. Ο άνεμος ΒΑ 3-4μπ. με εξασθένηση στις προσβάσεις Χανίων, επέτρεψε τη χρησιμοποίηση μπαλονιών στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής.

Τα αποτελέσματα:

·         Στον 1ο αγώνα, 1ο το «ΠΑΝΕΦΗ» (Ι.Ο.Χ.) με κυβερνήτη τον Εμμανουήλ Μπαρμπόπουλο και πλήρωμα τους Αρτέμη Πλέσσα, Άρη Λασιωτάκη, Γιώργο Παπαδάκη, Χρυσοβαλάντη Γαροφαλιά και Θεόδωρο Γενερίδη.

2ο το «ΚΟΡΜΟΡΑΝΟΣ» (Ν.Ο.Χ.) με κυβερνήτη τον Κωνσταντίνο Μανιουδάκη και πλήρωμα τους Αριστοτέλη Κοτόπουλο, Δημήτρη Γαγάρα, Λευτέρη Αμοιραλή, Ευστράτιο Χουρδάκη και Μανώλη Βαρδινογιάννη.

3ο το «ΑΙΘΡΑ» (Ν.Ο.Χ.) με κυβερνήτη τον Αλέξανδρο Γκότση και πλήρωμα τους Αλέξανδρο Μαντόγλου, Αλέξανδρο Αλεξίου και Νικόλαο Πετρίδη.

·         Στον 2ο αγώνα, 1ο το «ΠΑΝΕΦΗ» (Ι.Ο.Χ.), 2ο το «ΚΟΡΜΟΡΑΝΟΣ» (Ν.Ο.Χ.) και 3ο το «ΝΕΑΡΧΟΣ» (Ι.Ο.Ρ.) με κυβερνήτη τον Μιχάλη Βασιλάκη και πλήρωμα τους Αντώνη Κασσωτάκη, Δημήτρη Μυριοκεφαλάκη, Γιάννη Λιάπη, Θεανώ Πέτρογλου και Δέσποινα Ορφανουδάκη.

·         Στον 3ο αγώνα, 1ο το «ΠΑΝΕΦΗ» (Ι.Ο.Χ.), 2ο το «ΑΙΘΡΑ» (Ν.Ο.Χ.) και 3ο το «ΚΟΡΜΟΡΑΝΟΣ» (Ν.Ο.Χ.).

 

Ο υπεύθυνος ανάπτυξης ιστιοπλοΐας του Ν.Ο.Χ., Κ. Μανιουδάκη επεσήμανε:

1. Το αγωνιστικό ενδιαφέρον των τριών αγώνων.

2. Την απογοητευτική μικρή συμμετοχή (3 σκάφη από τα Χανιά και επιπλέον 2 σκάφη από το Ρέθυμνο μόνο για τον τοπικό αγώνα). Δυστυχώς από το Ηράκλειο δεν υπήρξε ανταπόκριση παρά τη σχετική έκκληση.

3. Το υψηλό πνεύμα συνεργασίας του Ν.Ο.Χ. και Ι.Ο.Ρ. που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο Ομίλων επιβεβαιώθηκε ακόμα μία φορά από τη συνδιοργάνωση των συγκεκριμένων αγώνων.  Ο Ν.Ο.Χ. επενδύει στη συνεργασία αυτή για ανάπτυξη στον τόπο μας της ιστιοπλοΐας, όχι μόνο της Ανοικτής Θάλασσας, αλλά και του Τριγώνου.

Επεσήμανε ακόμη ότι αντιστάθμιση στις συνεχώς μειωμένες διοργανώσεις διασυλλογικών αγώνων στην Κρήτη αλλά και της συνεχούς μείωσης συμμετοχών λόγω της οικονομικής κρίσης, οι τρεις γειτνιάζοντες Όμιλοι Ι.Ο.Ρ, Ι.Ο.Χ. και Ν.Ο.Χ. μπορούν νʼ αναπτύξουν μία ευρύτερη συνεργασία διοργανώνοντας κοινούς αγώνες Ανοικτής Θάλασσας και Τριγώνου.

Ο επόμενος αγώνας είναι προγραμματισμένος στις 14 Απριλίου με διοργανωτή τον Ι.Ο.Χ., οπότε θα γίνει η απονομή των επάθλων, η οποία δεν έγινε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.