Τέλος εποχής…;

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι τελευταίες εξελίξεις στα τηλεοπτικά δεδομένα μεταξύ  NOVA και Superleague ότι οι καιροί της κεντρικής διαχείρισης σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν.

Οι μεγάλοι-προεξάρχοντος-του ΠΑΟΚ «ψάχνονται» από πέρσι για κατά μόνας συμφωνίες κάτι που ο πρόεδρος της Superleague μέχρι σήμερα αρνείται.Και αρνείται διότι γνωρίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έφερνε τσουνάμι προβλημάτων στις μικρομεσαίες ομάδες που -αν και παίρνουν λιγότερα από τις μεγάλες ομάδες-έχουν ,τουλάχιστον, ένα αρκετά σημαντικό μερίδιο από τη συνολική πίτα που τις κρατά ζωντανές.

Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η προ ημερών συνάντηση μεταξύ Superleague και Cosmote TV καθώς οι συζητήσεις με την NOVA δεν πηγαίνουν καθόλου καλά.

Τι θα μπορούσε, όμως, να συμβεί αν τελικά επέλθει η ρήξη και κάθε ομάδα τραβήξει το δικό της δρόμο; Προσωπικά πιστεύω ότι θα είναι και η αρχή του τέλους της Superleague που γνωρίσαμε..Η αδυναμία εδώ και δυο χρόνια-μετά την αλλαγή της ιδιοκτησίας της ΟΠΑΠ Α.Ε – να βρεθεί κεντρικός χορηγός του πρωταθλήματος είναι ενδεικτική του γενικότερου προβληματισμού γύρω από την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική κατηγορία , απόρροια , πέραν της δεδομένης οικονομικής κρίσης και της ολοένα και αυξανόμενης απαξίωσης του Ελληνικού ποδοσφαίρου εν γένει.

Καθόλου τυχαία , θα έλεγα, δεν είναι και η κατακόρυφη πτώση της δημοφιλίας όλων των εξειδικευμένων στον αθλητισμό και δη στο ποδόσφαιρο μέσων από τηλεόραση μέχρι εφημερίδες. Μόνο το διαδίκτυο αντέχει αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι δωρεάν.

Το προϊόν έχει υποβαθμιστεί, με τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων και ο δρόμος επιστροφής φαντάζει -προς το παρόν-αδύνατος.

Τα έσοδα που προϋπολογίζουν οι ομάδες από διάφορες πηγές και κυρίως από τα τηλεοπτικά ολοένα και θα συρρικνώνονται όσο οι διοικήσεις των ΠΑΕ αντιμετωπίζουν τη συμμετοχή τους στη Superleague μόνο ως τον μοναδικό τρόπο επιστροφής -μέρος ή όλων-των χρημάτων που δαπάνησαν μέχρι να φτάσουν στη μεγάλη κατηγορία.

Δεν είναι, άλλωστε, μακριά οι εποχές που οι νεοφώτιστες ξεκινούσαν από μια βάση τουλάχιστον 3 εκ.€ από τη NOVA και τον ΟΠΑΠ.

Όσο, λοιπόν, οι ομάδες δεν αντιλαμβάνονται ότι όσο ΔΕΝ ενδιαφέρονται για το προϊόν που «πουλάνε» που περιλαμβάνει από την αγωνιστική εικόνα μέχρι και -κυρίως αυτές- τις υπηρεσίες φιλοξενίας των φιλάθλων -πελατών τους στα γήπεδα τόσο η δυνατότητα διεύρυνσης των προσδοκώμενων εσόδων τους θα είναι πολύ δύσκολη.

Για να μην πάμε μακριά, ας θυμηθούμε τη φιλοξενία του μέσου Χανιώτη φιλάθλου στο γήπεδο Περιβολίων-που ειρήσθω εν παρόδω θεωρείται και από τα πιο φιλικά- χωρίς πάρκινγκ και χωρίς κυλικεία…

Δεν επιρρίπτω την απόλυτη ευθύνη στις τοπικές διοικήσεις αλλά δεν μπορώ κιόλας να μην επισημάνω ότι ποτέ τα Χανιώτικα σωματεία δεν συνευρέθηκαν για να συζητήσουν το θέμα της φιλοξενίας των φιλάθλων τους ώστε να κινηθούν από κοινού προς επίλυση τους.

Ολοκληρώνοντας, αν τα σενάρια που θέλουν το τέλος της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων να είναι πιο κοντά από ποτέ, επιβεβαιωθούν, τότε το τέλος και των επαρχιακών και ιδιαίτερα των νησιώτικων ομάδων στη Superleague και πολύ πιθανόν  πολύ σύντομα και στη Football League είναι επίσης πιο κοντά από ποτέ…

Το μόνο που χρειάζεται να σκεφτεί κάποιος είναι το κόστος μετακίνησης του όποιου μεγάλου καναλιού στο όποιο νησί για τη μετάδοση ενός αγώνα…

Η μόνη λύση είναι να κοιτάξουμε κατάματα την δύσκολη πραγματικότητα και να πορευτούμε με τα νέα δεδομένα.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.