Τρείς λαλούν και δυο χορεύουν…120 αντί για 220.000 χιλ. τα έξοδα για το Πανευρωπαϊκό!!!

Μετά το σάλο που ξέσπασε από την αποκάλυψη του parakritika.gr για τα όσα συνέβησαν στη δημοτική ομάδα του Δημάρχου Χανίων το βράδυ της Τρίτης και τις βαριές κουβέντες που αντηλλάγησαν με αφορμή το υπέρογκο κόστος των 220.000 ευρώ για τη φιλοξενία και τη διατροφή των αποστολών των Εθνικών Ομάδων που θα συμμετέχουν στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων-Ανδρών, η συνέχεια δόθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αν και ουσιαστικά δεν υπήρξε εξ αρχής ζήτημα!

Γιατί; Η ψήφιση της αναμόρφωσης του ποσού δεν έγινε μετά τη σχετική παρέμβαση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Μιχάλη Βλαχάκη, ο οποίος ανακοίνωσε στο Σώμα ότι δεν προχωρά στην αναμόρφωση του προϋπολογισθέντος ποσού, από 120.000 ευρώ σε 220.000 ευρώ (εκ παραδρομής στο σχετικό ρεπορτάζ του parakrtitika.gr γράψαμε 240.000 ευρώ), καθώς έγινε έρευνα αγοράς και τελικά φάνηκε ότι το αρχικό ποσό… φτάνει και περισσεύει.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε μεγάλη ένταση, παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν υπήρχε ζήτημα, μετά την ανακοίνωση του κ. Βλαχάκη.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Γιάννης Σαρρής: Διοργανώνετε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, κάνετε μία αρχική εκτίμηση για τα έξοδα, τώρα τα μειώνετε κατά 100.000 ευρώ. Τελικά αυτά τα χρήματα που πάνε; Αφού οι αποστολές καλύπτουν τα έξοδά τους!

Μανώλης Φραγκάκης: Να μας εξηγήσετε πως γίνεται η μείωση. Αν είναι να πάρουμε παράταση άλλες 24 ώρες να πάμε στο 0!

Γιώργος Κουκλάκης: Συμφωνώ με τους αγώνες, αλλά οι χορηγίες από την κάλυψη των αγώνων είναι μέσα, μήπως τυχόν και μειωθεί το ποσό αυτό;

Γιώργος Σχοινοπλοκάκης: Έχω μάθει ότι θα γίνει μόνο ένα μέρος των αγώνων εδώ και οι τελικοί στο Ηράκλειο. Τι δίνει το Ηράκλειο όπου θα γίνει η τελική φάση;

Μιχάλης Βλαχάκης: Οι αναμορφώσεις περνάνε από την οικονομική υπηρεσία και ψηφίζονται μετά από εισήγηση. Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα πρέπει να απαντήσει. Ο Δήμαρχος υποθέτω θα δώσει τις ανάλογες απαντήσεις.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Δήμαρχος Χανίων: Μπήκαμε στη διαδικασία αναζήτησης χώρων διαμονής, σε μία πολύ επιβαρρυμένη περίοδο, με τους επαγγελματίες να μην κάνουν εκπτώσεις. Στο Ηράκλειο, οι ξενοδόχοι έδωσαν πολύ χαμηλότερες τιμές για ανάλογου επιπέδου ξενοδοχεία. Στα Χανιά υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Κάναμε μία έρευνα αγοράς, προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε τη διαμονή. Η έρευνα μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η οικονομική κάλυψη κυμαίνεται σε αυτά τα επίπεδα. Όμως, επειδή το ποσό είναι υψηλό, αναζητήσαμε διάφορους τρόπους να το μειώσουμε, μέσω χορηγιών, διαφήμισης, κλπ. Το ποσό ούτως ή άλλως θα κατέβαινε σημαντικά. Θεωρήσαμε ότι ως Δήμος δεν θα έπρεπε να ξεπεράσουμε αυτό το ποσό και να δημιουργηθεί θέμα μη συμμετοχής των Χανίων. Πέρα από το σημαντικό του γεγονότος, είναι και μία σημαντική προβολή για την πόλη μας. Απ’ ότι φαίνεται η διοργάνωση θα κοστίσει αυτό το μεγάλο ποσό, αλλά πιστεύω θα καλυφθεί από χορηγίες και διαφημίσεις. Ενδεικτικά σας λέω ότι ο Μαραθώνιος Κρήτης είναι μία διοργάνωση που κόστισε πέρυσι 110.000 ευρώ. Υπάρχουν χορηγίες και εισφορές που καλύπτουν το ποσό.

Δημήτρης Λειψάκης: Το ποσό είναι πολύ μεγάλο, σε μία δύσκολη εποχή που ο Δήμος χρειάζεται τα χρήματα αυτά. Αλλά, όποιος ακούει ότι δίνουμε 120.000 ευρώ, τι θα πιστεύει για μας; Αν όμως η τελική φάση γίνει στο Ηράκλειο, αυτό που θα γίνει εδώ θα είναι κάτι πολύ υποδυέστερο και μισό-μισό με το Ρέθυμνο. Ξαναλέω, τα χρήματα είναι πολλά και πρέπει να δούμε ξανά το θέμα. Επαναλαμβάνω πως αν πάει μία σειρά ολόκληρη αγώνων και οι τελικοί στο Ηράκλειο, δημιουργείται σοβαρό θέμα. Τα χρήματα η Ομοσπονδία τα έχει πάρει ήδη και εμείς θα δώσουμε το κάτι παραπάνω. Μπορεί δε να μας επιβάλλει ποιοι θα διαφημιστούν στο γήπεδο! Παίρνει λοιπόν τα χρήματα, Ρέθυμνο και Χανιά θα κάνουν την α’ φάση και οι τελικοί θα γίνουν στο Ηράκλειο. Εμείς πάντως είχαμε απορρίψει πρόταση του προέδρου της ΕΟΚ, του κ. Βασιλακόπουλου, ο οποίος μας είχε ζητήσει το ποσό των 80.000 ευρώ. Αν μιλήσω, κάποιοι θα πάνε φυλακή! Επαναλαμβάνω, τα έξοδα των αθλητών είναι πληρωμένα από τις Ομοσπονδίες. Τα ξέρει ο κ. Βλαζάκης πολύ καλά αυτά, γι’ αυτό και δε μιλάει. Εμείς κάναμε το All Star Game με μόλις 6.000 ευρώ. Τόσο μας στοίχισε το 2014. Το αφήνω στην κρίση σας… Εμείς θα απέχουμε!

Άρης Παπαδογιάννης: Αυτή καθ’ αυτή η διαδικασία και εισήγηση είναι αναξιόπιστη. Εμείς έχουμε στα χέρια μας θέμα για 220.000  ευρώ. Ακούσαμε τον Αντιδήμαρχο να μας λέει ότι αποσύρει 100.000 ευρώ λες και είναι «στραγάλια». Πως θα εμπιστευτώ αυτή τη διαδικασία; Κάνατε δήθεν έρευνα αγοράς! Σήμερα λοιπόν έρχεστε και μας λέτε όλα αυτά. Εδώ έχουμε να κάνουμε με πλήρη διαχειριστική οικονομική ανεπάρκεια στο Δήμο. Εύστοχα ειπώθηκε ότι μπορεί να γίνει και περαιτέρω έρευνα για να γλιτώσουμε κι άλλα χρήματα. Και ρωτάω, με πόσα χρήματα συμμετέχει το Ρέθυμνο; Το Ηράκλειο δίνει 120.000 ευρώ και θα έχει τους τελικούς, με πολύ περισσότερη προβολή; Λυπάμαι, αλλά δε με πείθει η διαδικασία που ακολουθήθηκε! Κι όταν μιλάτε για τουριστική προβολή, μόλις πριν λίγες ημέρες ορίσατε υπεύθυνη Αντιδήμαρχο για τον τουρισμό, τη στιγμή που άλλοι Δήμοι μας έχουν βάλει τα γυαλιά! Εγώ απέχω από αυτή την εισήγηση γιατί δεν πείθομαι από τη διαδικασία αυτή.

Γιάννης Σαρρής: Υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες μέσα στην Οικονομική Επιτροπή. Μας είπατε ότι έγινε έρευνα αγοράς και το κονδύλι μπορεί να κατέβει. Σωστό και καλά το κάνατε, αλλά δεν παίρνετε ξεκάθαρη θέση για άλλη μία φορά. Υπάρχει οικονομική κρίση, ο Δήμος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αλλά το θέμα είναι με ποια κριτήρια διοργανώνουμε ότι διοργανώνουμε, τη στιγμή που οι αθλητικές υποδομές είναι υπό διάλυση… Κι εμείς προϋπολογίζουμε 220.000 ευρώ -τώρα 120.000! Αυτή τη στιγμή είναι μία πολυτέλεια που μου θυμίζει τις ιστορίες του 2004. Θέλουμε να συμμετέχουμε σε μία διαδικασία που εξ αρχής είναι θολή και δεν είναι ξεκαθαρισμένο που πάνε αυτά τα χρήματα! Είναι μία διοργάνωση που είναι έξω από την πραγματικότητα των οικονομικών μας. Είναι μία υπερβολή, μία πολυτέλεια.

Νίκος Παπαντωνάκης: Προχειρότητα… πραγματικά είναι πολύ πρόχειρο αυτό που γίνεται. Απαντήστε μας κε Βλαχάκη τι αφορούν τα 120.000 ευρώ; Δε λέω άλλο χαρακτηρισμό. Αλλά και αυτά τα χρήματα είναι πολλά και δε χρειάζεται να δαπανηθούν. Όταν παλεύουμε για να συντηρήσουμε τις επικίνδυνες για τα παιδιά μας εγκαταστάσεις, δεν είναι δυνατόν ελαφρά τη καρδία να πετάτε έτσι 120.000. Αν θέλετε να βοηθήσετε τον αθλητισμό, να δούμε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες για να μη θρηνήσουμε θύματα με αυτές τις υποτυπώδεις και επικίνδυνες υποδομές που έχουμε.

Γιώργος Σχοινοπλοκάκης: Πρέπει να γνωρίζουμε πως πήγαμε τελικά στα 120.000 ευρώ από τα 220.000 ευρώ της αναμόρφωσης. Δεν είναι δυνατόν να διαθέσουμε το ίδιο ποσό με το Ηράκλειο, που θα έχει και την τελική φάση. Η προβολή κατά τη διάρκεια των τελικών και η παροχή διαφήμισης είναι πολλαπλάσια. Δε μας ικανοποιεί, όχι η αναμόρφωση, αλλά και η νέα θέση του Δήμου. Θα μας βρείτε απέναντι γιατί η διαδικασία δεν μας ικανοποιεί.

Μανώλης Κεμεσίδης: Δεν ψηφίζω τα 120.000 ευρώ εξ αρχής. Θέλω να δω τι θα βάλει το Ρέθυμνο και η πληροφόρηση που έχω είναι ότι θα βάλει μόλις 15.000 ευρώ. Οι Εθνικές ομάδες δε φεύγουν αν δεν είναι πληρωμένα εισιτήρια και ξενοδοχεία. Ρωτάω το νέο Αντιδήμαρχο πόσα χρήματα έχει δει να ξοδεύονται ως

Μανώλης Φραγκάκης: Να λάβουμε υπ’ όψιν μας τι εποχή ζούμε. Οι ανάγκες είναι μεγάλες. Δυστυχώς έχουν κοπεί και τα κοινωνικά βοηθήματα, άρα αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να τα διαθέσει στους πολίτες που ζουν το δικό τους δράμα. Σε μία βραδιά, τα 220.000 ευρώ έγιναν 120.000 ευρώ; Σε μία βραδιά; Να πάτε στην κυβέρνηση να λύσετε το οικονομικό πρόβλημα. Οι άλλες πόλεις τι χρήματα βάζουν; Εγώ δεν ψηφίζω ούτε τα 120.000 ευρώ!

Μιχάλης Βλαχάκης: Υπάρχει μία παρανόηση. Η Οικονομική Υπηρεσία στέλνει την αναμόρφωση και η Οικονομική Επιτροπή ψηφίζει. Δεν ψηφίζουμε αυτή τη στιγμή για έγκριση πίστωσης. Θα έρθει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο όταν γίνει ο διαγωνισμός. Δε μπορώ να απολογούμαι για κάποιον άλλο συνάδελφο. Ο κ. Κουκλάκης που ήταν Αντιδήμαρχος προφανώς και θα μας πει για το συγκεκριμένο ποσό. Σε αυτά τα χρήματα προτάθηκαν από την Υπηρεσία να προστεθούν άλλα 100.000 ευρώ, ώστε να υπάρχει μία άνεση. Ο διαγωνισμός έχει και εκπτώσεις και ο διαγωνισμός μπορεί να γίνει και 20.000 ευρώ. Έτσι είναι οι διαδικασίες.

Γιάννης Περράκης: Αν κατάλαβα καλά, είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την πόλη. Επειδή ο Δήμαρχος το είπε κομψά… εγώ ρωτάω. Όταν τελειώσει η διαδικασία και κάνουμε απολογισμό, θα έχουμε μία κατάσταση για τη διαμονή και τη διατροφή από πλευράς του Ηρακλείου, ώστε να κάνουμε μία σύγκριση με τα Χανιά. Οι Δήμοι τι θα πληρώσουν και με τι παραστατικά; Άρα, να δούμε τι προσφέρουν οι επιχειρηματίες του Ηρακλείου και αυτοί των Χανίων.!

Γιώργος Κουκλάκης: Επειδή ο κ. Βλαχάκης πέταξε το μπαλάκι σε μένα, δεν αποποιούμαι των ευθυνών μου. Εγώ όμως είχα διαφωνήσει εξ αρχής για το ποσό. Όμως, παρά τις προσπάθειες του Δημάρχου, οι ξενοδόχοι των Χανίων έδωσαν «κόκκινη κάρτα». Στο Ηράκλειο, υπάρχουν καλύτερες υποδομές! Εγώ ρωτάω, από τις χορηγίες, που θα είναι αρκετές, που θα πάνε αυτά τα χρήματα; Θα έρθουν σε μας; Είναι μία διαφήμιση για τα Χανιά! Και οι προκριματικοί είναι σημαντικοί και θα τους δει πολύς κόσμος.

Μανώλης Αδοντάκης: Η διοργάνωση αυτή θα προβάλλει τουριστικά τα Χανιά. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πανευρωπαϊκό γεγονός μπάσκετ στα Χανιά. Στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας θα υπάρχει σύνδεσμος για τα Χανιά ή σε βίντεο για την τουριστική προβολή. Σίγουρα ένας τελικός έχει μεγαλύτερη προβολή από τα προκριματικά, αλλά όσοι ασχολούνται με ένα άθλημα παρακολουθούν συνολικά ένα τουρνουά. Μη μου πείτε ότι το 2005 είδατε ξαφνικά τον τελικό με την Εθνική; Και οι προκριματικοί έχουν το δικό τους ενδιαφέρον. Πράγματι υπάρχουν τηλεοπτικά δικαιώματα και η Ομοσπονδία μας έχει εξηγήσει ότι θα έχουμε δύο χώρους banner για την προβολή μας.

Δήμαρχος Χανίων: Ο κ. Βλαχάκης διευκρίνισε. Δεν υπάρχει κάτι περίεργο και μη ξεκάθαρο. Κάναμε μία έρευνα αγοράς, προσπαθήσαμε όπως σας είπε ο κ. Κουκλάκης να κρατήσουμε ελεύθερες κλίνες στα ξενοδοχεία για τη διοργάνωση. Ο κ. Περράκης είπε να κάνουμε μία σύγκριση τιμών μεταξύ Ηρακλείου και Χανίων και πράγματι οι τιμές είναι διπλάσιες. Εκεί είναι

η ρίζα του κακού. Το ποσό που πληρώνουν οι εθνικές ομοσπονδίες είναι ένα μέρος του συνόλου. Ήταν προϋπόθεση για να πάρει τη διοργάνωση η Κρήτη να πληρωθεί η φιλοξενία και η διατροφή. Το ερώτημα είναι αν θέλουμε να κάνουμε μία τέτοια διοργάνωση ή όχι! Όσο για τις αθλητικές υποδομές, δεν θα πρέπει να συγκρίνουμε μία τέτοια διοργάνωση με τα προβλήματα του Δήμου μας. Να αποφασίσουμε… θέλουμε να είμαστε μέσα ή έξω; Στο Ρέθυμνο, υπάρχει επιχειρηματίας ο οποίος έκανε δωρεά μεγάλο μέρος της φιλοξενίας. Βρείτε κι εσείς κε Κεμεσίδη τον επιχειρηματία που θα κάνει μία τέτοια χορηγία κι εδώ είμαστε. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα εκτεθούμε ανεπανόρθωτα!

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΕΣ

Άρης Παπαδογιάννης: Γιατί κε Δήμαρχε επιρρίπτεται τις ευθύνες αλλού; Δικό σας θέμα είναι να βρείτε τους επιχειρηματίες που θα βοηθήσουν! Δηλαδή, ο κ. Λαμπρινός γιατί τα κατάφερε; Κε Βλαχάκη, νίψατε τας χείρας σας, αφού φαίνεται ότι σαν Αντιδήμαρχος Οικονομικών δεν ξέρετε τι γίνεται γύρω σας. Προσπαθείτε παγίως να μην έχετε καμία ευθύνη! Αυτό σημαίνει ότι δεν ελέγχετε τίποτα. Όταν μας φέρνετε τέτοιες προτάσεις με μειώσεις της τάξης των 100.000 ευρώ… έλεος! Τι να πει πλέον ο κόσμος; Οι πραγματικές δαπάνες θα είναι πολύ μικρότερες! Τότε θα εγκρίνουμε αν μας ικανοποιούν.

Γιάννης Σαρρής: Αυτοί που διαφώνησαν με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, είχαν άδικο ή δεν αγαπούσαν τον αθλητισμό; Εμείς εννοούμε τον αθλητισμό διαφορετικά. Δεν έχει να κάνει με τον πακτωλό χρημάτων, το φαίνεσθαι και το ψηφοθηρικό κομμάτι. Αυτό που έγινε σήμερα είναι ένας ελιγμός για να τα έχουμε με όλους καλά. Δε θα βοηθήσει αυτή η διοργάνωση να γίνει κάτι καλύτερο για τις υποδομές του τόπου, αλλά έχιε να κάνει μόνο με το φαίνεσθαι!

Νίκος Παπαντωνάκης: Λες και είναι «στραγάλια» κόπηκαν 100.000 ευρώ. Δε μας τιμά αυτή η προχειρότητα στη διαδικασία. Αν ισχύει ότι οι Ομοσπονδίες πληρώνουν τα έξοδα των αποστολών, είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο συζητάμε για ένα τόσο μεγάλο ποσό.

Δήμαρχος Χανίων: Δε μπορώ να διανοηθώ ότι δεν κατάλαβαμε εδώ μέσα ότι συζητάμε για κάτι που δεν τίθεται προς ζήτηση. Ο κ. Λειψάκης μίλησε για ένα διήμερο του All Star Game. Αν το πολλαπλασιάσουμε τότε θα φτάσουμε στα επίπεδα των 100.000 ευρώ, οπότε αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει.

Το θέμα για την αναμόρφωση τέθηκε προς ψηφοφορία, χωρίς όμως να περιλαμβάνεται ο κωδικός για τη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.