Απορρίφθηκε η ένσταση του Ολυμπιακού

Η πειθαρχική επιτροπή της Ευρωλίγκας απέρριψε την ένσταση που κατέθεσε ο Ολυμπιακός για το χρονόμετρο που κόλλησε στα τελευταία 10” της αναμέτρησης με τη Σιένα και το αποτέλεσμα (υπέρ των Ιταλών) επικυρώθηκε.

Ο αθλητικός δικαστής αποφάσισε ότι μέχρι το τελευταίο σφύριγμα και οι δύο ομάδες δεν γνώριζαν για τα τρία δευτερόλεπτα έξτρα χρόνου και έπαιξαν ανάλογα. Αυτό ήταν το βασικό σημείο στο σκεπτικό του αθλητικού δικαστή, που επιβεβαίωσε τη νίκη της Σιένα επί των “ερυθρολεύκων”.

Η διοργανώτρια αρχή στηρίχτηκε ουσιαστικά στις αλλαγές κατοχής. Ο έξτρα χρόνος, δηλαδή, λειτούργησε ευνοϊκά και για τις δύο ομάδες: με τη διαφορά ότι η Σιένα εκμεταλλεύτηκε τη δική της ευκαιρία και σκόραρε με τον Μπράουν, ενώ ο Ολυμπιακός αστόχησε τόσο με τον Χάινς, όσο και με τον Λο (ύστερα από τάιμ-άουτ).

Αναλυτικά το σκεπτικό αναφέρει:

  • Κρίθηκε ότι και οι δύο ομάδες χρησιμοποίησαν το αβαντάζ που τους δόθηκε από το κολλημένο ρολόι: οι Πειραιώτες είχαν περισσότερο χρόνο για την τελευταία τους επίθεση, που κατέληξε στην προσπάθεια του Κάιλ Χάινς. Επίσης στον έξτρα χρόνο είχαν την ευκαιρία να πάρουν τάιμ-άουτ και να επιχειρήσουν ένα σουτ που θα μπορούσε να τους δώσει τη νίκη. Από την άλλη ο Μπόμπι Μπράουν μπορούσε να φτάσει μέχρι το αντίπαλο καλάθι και να σκοράρει με λέι-απ. Με άλλα λόγια το πρόβλημα στο χρονόμετρο δεν λειτούργησε υπέρ της μιας από τις δύο ομάδες.
  • Δεν υπάρχουν αθλητικοί λόγοι που να χρίζουν την επανάληψη του αγώνα, η οποία θα είχε κι άλλες συνέπειες. Ο Ολυμπιακός είχε δύο ευκαιρίες να σκοράρει στα τελευταία 10 δευτερόλεπτα και η επανάληψη του αγώνα θα δώσει στους “ερυθρολεύκους” μια ακόμη ευκαιρία να διεκδικήσουν τη νίκη.
  • Μια ένσταση θα ήταν άδικη διότι θα είχε έρθει μέσω έγγραφης καταγγελίας (και όχι εντός του αγωνιστικού χώρου) λόγω ενός προβλήματος που προκλήθηκε από τον εξοπλισμό του γηπέδου του Ολυμπιακού.
  • Καμία ομάδα δεν πήρε πλεονέκτημα με άδικο τρόπο. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι διαφορετικό αν είχαν ευστοχήσει είτε ο Χάινς, είτε ο Λο ή αν είχε αστοχήσει ο Μπράουν.
  • Το τελικό σκορ κρίνεται επομένως ότι δεν προήλθε από κάποιο λάθος και η παρέμβαση του αθλητικού δικαστή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μέσω των γεγονότων ή των κανονισμών.
  • Η απόρριψη της ένστασης σημαίνει ότι απορρίπτονται και οι υπόλοιπες ενστάσεις (όπως αυτή της Σιένα) που κατατέθηκαν.
  • Υπογραμμίστηκαν βασικές διαφορές που αφορούν το παιχνίδι της Γκέτινγκεν με την Μπεσίκτας (που επαναλήφθηκε πέρσι), το οποίο δεν ευσταθεί ως υπερασπιστική γραμμή περί δεδικασμένου. Σε εκείνο το παιχνίδι και συγκεκριμένα στην τελευταία φάση η μπάλα ήταν ζωντανή μέχρι το τελευταίο σφύριγμα, ενώ το πρόβλημα στο χρονόμετρο λειτούργησε αποκλειστικά υπέρ της γηπεδούχου ομάδας που είχε έξτρα χρόνο να σκοράρει.

Το αποτέλεσμα; Ο Ολυμπιακός θα αγωνιστεί σήμερα απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ με ρεκόρ 1-3, ενώ η Σιένα θα συνεχίσει ως πρώτη με 4-0.

Οι Πειραιώτες έχουν το δικαίωμα να κάνουν έφεση (που θα εξετασθεί από άλλον δικαστή), αν και ακόμη δεν έχουν πάρει σχετική απόφαση για κάτι τέτοιο.