Αυστηρές ρήτρες για την άνοδο στην Football League

Αν και ακόμη δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις,ωστόσο, οι ζυμώσεις που διενεργούνται από την ΕΠΟ και τη Λίγκα των ομάδων της Β΄-Γ΄Εθνικής σχετικά με τις ρήτρες ανόδου που θα θεσμοθετηθούν για την άνοδο των ομάδων στην νέα Football League που θα διαμορφωθεί από την ερχόμενη αγωνιστική σεζόν είναι μεγάλες.

Όπως όλα δείχνουν το νέο πλαίσιο θα είναι ανάλογο με αυτό που ισχύει σήμερα στην Super League με σκοπό να αποφευχθούν φαινόμενα που βλέπουμε ακόμη και σήμερα , με ομάδες που αδυνατούν να εξυπηρετηθούν στοιχειωδώς και εξ΄αυτού αρκετές από αυτές να φτάνουν στην πλήρη εξαθλίωση.

Η προ ημερών συμφωνία-ρύθμιση που αποφάσισαν η Superleague, η ΕΠΟ , η Λίγκα και ο ΠΣΑΠ για τις ομάδες που οφείλουν χρήματα σε ποδοσφαιριστές ήταν το πρώτο βήμα εξυγίανσης.Έπεται η διακήρυξη των γενικών αρχών που θα διέπουν και την μικρότερη επαγγελματική κατηγορία που θα επιχειρήσει να αλλάξει το status quo του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Οι πρώτες,λοιπόν, προτάσεις που επεξεργάζεται η επιτροπή προβλέπει καταρχήν την υποχρέωση κατάρτισης φακέλλου από την κάθε ομάδα που, αφού αγωνιστικά κερδίσει την άνοδο, μέχρι τα μέσα με τέλη του ερχόμενου Ιουνίου.

Σε αυτόν θα κατατίθενται όλα εκείνα τα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν ότι το σωματείο είναι βιώσιμο.Κάτι που σημαίνει ότι έχει διακανονισμένα και για όλα τα χρέη προς τρίτους για την συνέπεια των οποίων θα διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι καθ΄όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής σεζόν.

Η προβλεπόμενη και σήμερα εγγυητική επιστολή θα είναι ανάλογη  του κατατεθέντος προϋπολογισμού σε ποσοστό ίσως και πάνω από το 10% που ισχύει μέχρι σήμερα. Σε συνδυασμό, λοιπόν, με το ποσό των 25.000 € που καταθέτει η κάθε ομάδα μαζί με τη δήλωση συμμετοχής στο πρωτάθλημα,είναι πιθανόν το απαιτητό ποσό να φτάσει κοντά στις 200.000 €.

Φυσικά, εξυπακούεται ότι τυχούσες προσφυγές παικτών αλλά και δικαστικές υποθέσεις-απαιτήσεις που δεν έχουν διευθετηθεί  θα καταστήσουν απαγορευτική την άνοδο για το συγκεκριμένο σωματείο.

Στο ζήτημα της έδρας, θα ισχύσει ότι ακριβώς για τις ομάδες της Super League, δηλαδή, παραχωρητήριο ιδίου ή άλλου γηπέδου (δημοτικό, εθνικό) προς την Λίγκα.

Η επίσημη γνωστοποίηση των αρχών αυτών θα γίνει σύντομα από τις αρμόδιες υπηρεσίες που επιθυμούν να προετοιμάσουν από νωρίς το έδαφος ώστε οι υποψήφιες ομάδες να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο να λύσουν τις όποιες εκκρεμότητες έχουν.