Δεν αρκούν τα μέλη…χρειάζεται και κορμός

Τον δρόμο που άνοιξε ο Άρης πριν μερικά χρόνια και ακολουθούν πια αναγκαστικά μεγάλες ομάδες στην Superleague,αποφάσισε να εφαρμόσει ο Αθλητικός Όμιλος Χανιά προκειμένου να βοηθηθεί ώστε κάποια στιγμή να βγει από το αδιέξοδο.

Η εγγραφή μελών τα οποία όμως έχουν λόγο και άποψη στα τεκταινόμενα του σωματείου,φυσικά δεν είναι ελληνική πατέντα.Το πιο φωτεινό παράδειγμα “εταιριών λαϊκής βάσης” αποτελούν η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ.Εκεί όπου οι εκλογές των προέδρων θυμίζουν πολιτική διαδικασία με τους υποψηφίους προέδρους να καταθέτουν πλάνο αλλά και -αυτό που ενδιαφέρει τους οπαδούς ανά την υφήλιο-υποσχέσεις για μεγάλες μεταγραφές.Θυμίζω περίπτωση Φίγκο στην Ρεάλ.

Εδώ σε εμάς η διαδικασία γίνεται-όπως και όλα μας-ανάποδα.Αφού χωθήκαμε για τα καλά στην οικονομική κρίση μετά από την απόλυτα …πετυχημένη κακοδιαχείριση σε όλες σχεδόν τις ομάδες,τώρα καλούνται αυτοί που και καμία ευθύνη δεν φέρουν για το κατάντημα αλλά και που όλο το προηγούμενο διάστημα στήριζαν τις εκάστοτε διοικήσεις είτε μέσω των εισιτηρίων είτε μέσω των μπουτίκ είτε μέσω των ενεργειών που πραγματοποιούσε η εκάστοτε ΠΑΕ, να επωμισθούν ξανά το βάρος της επόμενης μέρας.

Αποτέλεσμα; Το μοντέλο της αυτοδιαχείρισης που πραγματοποίησε η ΠΑΕ και η ΚΑΕ Άρης μέσω των οργανωμένων συνδέσμων να αποτύχει παταγωδώς.

Σήμερα η Παναθηναίκή συμμαχία και η προσπάθεια του Θωμά Μαύρου στην ΑΕΚ ακολουθούν παράλληλους δρόμους.Είτε μέσω ενός επιχειρηματία είτε μέσω ενός μεγάλου ονόματος της ποδοσφαιρικής ιστορίας ξεκίνησε μια καμπάνια που έχει σαν στόχο το θυμικό των οπαδών ώστε να στηρίξουν με λιγότερα ή περισσότερα χρήματα την αγαπημένη τους ομάδα.

Αν θα πετύχουν ή-και αυτοί-αποτύχουν θα το γνωρίζουμε πολύ σύντομα.

Κάτι τέτοιο προσπαθεί να προωθήσει και ο Αθλητικός Όμιλος Χανιά.Έχοντας φτάσει στην απόλυτη-τηρουμένων των αναλογιών- οικονομική αποτελμάτωση το Δ.Σ στηρίζει τις όποιες ελπίδες της στην “τρέλα” των απανταχού οπαδών της.Οπαδών της που και την φετινή σεζόν στήριξαν και αριθμητικά και φυσικά και οικονομικά όσο κανείς άλλος στο πρωτάθλημα την ομάδα τους.

Φιλότιμη προσπάθεια αλλά έχω την αίσθηση τακτικά λανθασμένη.

Και εξηγούμαι.Χωρίς συγκεκριμένο διοικητικό και αγωνιστικό πλάνο,χωρίς δεσμεύσεις για την επόμενη χρονιά και πάνω απ’ όλα με ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ οικονομικό άνοιγμα της τάξης των 218.000€ όπως αποκαλύφθηκε στην Γ.Σ, πόσο μπορεί ή όποια- έστω και μεγάλη ανταπόκριση- των οπαδών της ομάδας να βοηθήσει την νέα αυτή προσπάθεια;

Ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο εγγραφής 5.000 μελών-αριθμός υπερβολικός-με μέσο όρο τα 5€ ,λόγω και της κακής οικονομικής κατάστασης των περισσοτέρων,το μέγιστο που μπορεί να συγκεντρωθεί δεν θα ξεπερνά τις 25.000€.Με αυτά καλύπτεται το 1/10 της μαύρης τρύπας.

Και τα υπόλοιπα;

Ποιός ή ποιοί θα βρεθούν να καλύψουν το μέγα αυτό χρέος που νομοτελειακά πολύ σύντομα θα “πνίξει” το ιστορικό σωματείο;

Η απόλυτα ανόητη επιθετική πολιτική της περασμένης σεζόν από μέρος του Δ.Σ προς θεσμικούς και όχι μόνον παράγοντες υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αποδειχθεί μπούμεραγκ την δεδομένη χρονική συγκυρία,όταν πόροι θα μπορούσαν να αναζητηθούν πανταχόθεν.Ακόμα και η συνδρομή της JET OIL δείχνει έωλη εφόσον δεν διαφαίνεται ένα συγκεκριμένο πλάνο εξυγίανσης.

Ακόμα και το χρονικό τάιμιγκ της διενέργειας της Γ.Σ,όμως αποδείχθηκε λανθασμένο, καθώς με νωπή ακόμα την μεγάλη επιτυχία του Πλατανιά ένα μεγάλο μέρος της Γ.Σ αναλώθηκε σε συζητήσεις σχετικά με τον άλλοτε αντίπαλο.

Εκείνο που ΔΕΝ είναι στην παρούσα φάση σημαντικό,είναι  η συν-εκμετάλλευση του κυλικείου ή η ανάρτηση των λαβάρων του ΑΟΧ στους αγώνες της Superleague κάτι που φανερώνει την άγνοια των κανόνων της κατηγορίας αλλά και δίνει σε πρώτη ανάγνωση το δικαίωμα σε κακεντρεχείς να ομιλούν για επαιτεία.H όποια πιθανή συνεργασία με τον Πλατανιά θα πρέπει να γίνει σε καθαρά τεχνοκρατικό επίπεδο ανταλλαγής ιδεών και γνώσεων.

Το μείζον,λοιπόν, είναι η εκπόνηση ενός σοβαρού πλάνου διαφυγής αλλά και ενίσχυσης με συγκεκριμένες σύγχρονες μεθόδους προσέγγισης χρηματικά οικονομικών παραγόντων και φιλάθλων που θα στηρίζεται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες  σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε δοξασίες και ευχές.

Τότε και μόνον τότε το επιχειρούμενο πλάνο του ΑΟΧ θα έχει μέλλον.Σε διαφορετική περίπτωση,αν συνεχιστεί η εγκληματική περιχαράκωση πίσω από το ιστορικό παρελθόν,πολύ φοβάμαι ότι-για μια ακόμη φορά- θα αρχίσει μια εξαιρετικά δυσμενής περίοδος για το ιστορικό σωματείο.

Απαραίτητη,βέβαια, προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω θα αποτελέσει η προγραμματική συμφωνία όλων των μελών του Δ.Σ ακόμα και αν στο παρελθόν υπήρξαν μεταξύ τους εντάσεις και διαφωνίες.

Από αυτήν την προσπάθεια δεν μπορεί να περισσέψει κανείς που θέλει πραγματικά να σώσει τον ΑΟΧ.

Όλοι όσοι έχουν αντίθετη άποψη μπορούν να πάνε και στο σπίτι τους…