ΟΣΦΠ: Η UEFA κλείνει μέρος της «7»

Μετά τις καταγγελίες της FARE για πανό με ρατσιστικό περιεχόμενο στο παιχνίδι με την Άντερλεχτ, η UEFA αποφάσισε να τιμωρήσει τον Ολυμπιακό και έτσι οι «ερυθρόλευκοι» υποχρεούνται να κρατήσουν κλειστές τις τελευταίες σειρές από το πέταλο (το κάτω μέρος) στο πολύ σημαντικό παιχνίδι της ομάδας απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Παράλληλα, οι Πειραιώτες καλούνται να καταβάλουν και πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ που αφορά τη χρήση βεγγαλικών και λέιζερ. Ο Ολυμπιακός πρόκειται να αντιδράσει άμεσα… Οι «ερυθρόλευκοι» ετοιμάζουν ήδη την έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας με την ελπίδα ότι η ποινή θα μειωθεί.

Μετά από καταγγελίες της ίδιας της επιτροπής η FIFA τιμώρησε τον Σίμουνιτς με δέκα αγωνιστικές για ρατσιστική συμπεριφορά.

Στην ανακοίνωσή της η UEFA αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε για ρατσιστική συμπεριφορά των οπαδών του (Άρθρο 14 του Πειθαρχικού Κώδικα), ανεπαρκή οργάνωση (Άρθρο 33-4 των Κανονισμών Ασφαλείας), τη χρήση βεγγαλικών (άρθρο 16 του Πειθαρχικού Κώδικα) και λέιζερ (Άρθρο 16 του Πειθαρχικού Κώδικα). Κατά συνέπεια κλείσει μέρος της εξέδρας του γηπέδου –το κάτω μέρος της βόρειας κερκίδας- στο επόμενο εντός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι (σ.σ αυτό με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Επίσης, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ. Η μάχη κατά του ρατσισμού αποτελεί βασική προτεραιότητα της UEFA, η οποία έχει πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού και διακρίσεων τόσο στους αγωνιστικούς χώρους όσο και στις εξέδρες. Κάθε μορφή ρατσιστικής συμπεριφοράς θεωρείται σοβαρό παράπτωμα κατά των κανονισμών και τιμωρείται βαριά. Μετά την αλλαγή των κανονισμών την 1η Ιουνίου, ο αγώνας κατά του ρατσισμού γίνεται πιο έντονος και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή βαρύτερων τιμωριών».

Αντίστοιχη τιμωρία επιβλήθηκε και στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.