Πλατανιάς: «Όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο»

Μήνυμα ζωής με βασικούς αποδέκτες τους μαθητές σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πλατανιά, προκειμένου να μη χαθεί και άλλο αίμα, ειδικά νέων ανθρώπων, στην άσφαλτο, έστειλε σήμερα αντιπροσωπεία της Π.Α.Ε. Πλατανιά Χανίων, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι, στο πλαίσιο του διήμερου δράσεων, τις οποίες συνδιοργάνωσαν, από χθες, ο Δήμος Πλατανιά και ο Σύλλογος Αρωγής και Αλληλεγγύης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων «Ο Άγιος Χριστόφορος», με την ευκαιρία της -καθιερωμένης από τον Ο.Η.Ε.- Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Τροχαίων Δυστυχημάτων.

Η αντιπροσωπεία της Π.Α.Ε. Πλατανιάς Χανίων αποτελούνταν από τον υπεύθυνο Τύπου Γιώργο Γεωργακάκη και τους ποδοσφαιριστές Φανούρη Γουνδουλάκη, Άγγελο Ζουμπουλάκη, Νίκολα Μπέλιτς και Κώστα Περιστερίδη.
Ο κ. Γεωργακάκης, σε χαιρετισμό του, κάλεσε τους μαθητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κυκλοφορούν στο -κακό, κατά γενική ομολογία- οδικό δίκτυο είτε με ποδήλατο είτε με μηχανή είτε, μελλοντικά, με αυτοκίνητο, επισημαίνοντας ότι μπορούν και πρέπει «να βάλουν τα γυαλιά» στους ενήλικες, οι οποίοι δεν σέβονται, ως επί το πλείστον, τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και, σε αρκετές περιπτώσεις, συμπεριφέρονται κατά τρόπο απαράδεκτο κατά τη διάρκεια της οδήγησης, χωρίς, ταυτόχρονα, να εφαρμόζουν βασικούς κανόνες ασφάλειας (ζώνη, κράνος, όχι οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ κ.λπ.).

Παράλληλα, ο κ. Γεωργακάκης σημείωσε ότι η Π.Α.Ε. Πλατανιάς είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα οδικής ασφάλειας, υπενθυμίζοντας ότι πριν από έναν χρόνο η ποδοσφαιρική οικογένεια του Πλατανιά έχασε σε τροχαίο δυστύχημα ένα σημαντικό μέλος της, τον νεαρό Ζαχαρία Καραντωνάκη, ποδοσφαιριστή της ομάδας Κ17.
«Στις Ακαδημίες μας έχουμε συνολικά 130 νεαρούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θέλουμε, μεταξύ των άλλων, να μεγαλώσουν με ασφάλεια και να γίνουν ολοκληρωμένοι άνθρωποι. Το ίδιο επιθυμούμε για όλα τα παιδιά. Γι” αυτό, σας παρακαλώ, να είστε προσεκτικοί. Διότι δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο για ένα γονιό από το να αποχαιρετά για πάντα το παιδί του μετά από τροχαίο δυστύχημα», σημείωσε ο κ. Γεωργακάκης απευθυνόμενος στους παριστάμενους μαθητές.

Εκ μέρους των ποδοσφαιριστών μίλησε ο -εκ των αρχηγών- Φανούρης Γουνδουλάκης, ο οποίος κάλεσε τα παιδιά να φορούν κράνος και ζώνη ασφαλείας, να μη μιλούν στο κινητό τηλέφωνο όταν οδηγούν και, επίσης, να μην οδηγούν όταν έχουν καταναλώσει αλκοόλ, τονίζοντας ότι μια στιγμιαία απροσεξία, ένα στιγμιαίο λάθος μπορεί να επιφέρει τραγικά αποτελέσματα.

«Η ζωή είναι μπροστά σας και σας ανήκει. Είναι κρίμα να κόβεται το νήμα της ζωής ενός ανθρώπου, ειδικά ενός νέου ανθρώπου, εξαιτίας ενός τροχαίου δυστυχήματος. Γι” αυτό, να είστε προσεκτικοί καθημερινά στις μετακινήσεις σας, να προσέχετε τον εαυτό σας και τους άλλους», κατέληξε ο Φανούρης Γουνδουλάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανάλογη εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι -και πάλι στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης- είχε παρευρεθεί ο Ζαχαρίας Καραντωνάκης, ο οποίος την επόμενη ημέρα έχασε -χωρίς δική του υπαιτιότητα- τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα. Η θέση όπου καθόταν κατά την περυσινή εκδήλωση ο άτυχος νεαρός ποδοσφαιριστής του Πλατανιά Χανίων έμεινε κενή κατά τη σημερινή εκδήλωση, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων «Ο Άγιος Χριστόφορος» κ. Σταύρο Πολέντα να προσφέρει μία ανθοδέσμη, την οποία συμμαθητής του Ζαχαρία άφησε στην κενή θέση, σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης, παρουσία των γονέων και συμμαθητών του άτυχου νεαρού.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι διήμερες εκδηλώσεις, που ολοκληρώθηκαν σήμερα, περιελάμβαναν πορεία μνήμης από τη Λέσχη Παλαιών Αυτοκινήτων (ΣΙΠΑΚ) και ποδηλατοδρομία, με αφετηρία το πάρκο «Χρήστος Πολέντας» και τερματισμό το Δημαρχείο Πλατανιά, αφιερωμένες στα θύματα της ασφάλτου, ομιλία για τη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης του ΟΗΕ για τα θύματα τροχαίων δυστυχημάτων, πορεία μνήμης από τη Λέσχη Αξιωματικών προς το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας στα Χανιά, ομιλίες από επιστήμονες για τα τροχαία δυστυχήματα, βράβευση των νικητών του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού – Φοιτητικού Διαγωνισμού για την οδική ασφάλεια και προβολή των βραβευθέντων εργασιών καθώς και βράβευση των προσωπικοτήτων που συνέβαλαν με το έργο τους στην προσπάθεια μείωσης των τροχαίων δυστυχημάτων την περίοδο 2013 – 2014.