Τα “‘έστηνε” η Γκάνα…

Το δημοσίευμα της «Daily Telegraph» ήρθε να ταράξει για τα καλά, τα νερά του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Η έρευνα της αγγλικής εφημερίδας, σε συνεργασία με το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4, έπιασε επ’αυτοφώρω δύο μέλη της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Γκάνας, να συμφωνούν για στήσιμο των φιλικών αγώνων της Γκάνας, έναντι 100,000 λιρών ανά ματς και η ατάκα, η οποία ξεχώρισε απ’ όλη την υπόθεση βγήκε από τα χείλη του…«Οι διαιτητές θα χορεύουν στους δικούς μας ρυθμούς».

Στην έρευνα, άνθρωποι της «Daily Telegraph» και του Channel 4, υποδήθηκαν μια επενδυτική εταιρεία, η οποία ήθελε να εισβάλει στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Το αρχικό ραντεβού έγινε στο Λονδίνο ανάμεσα στους «εκπροσώπους» της εταιρείας από τη μία πλευρά, τον Κρίστοφερ Φορσάιθ και Ομπέντ Ενκετάια από την άλλη.

Ο Κουέσι Νιαντάκι υπέγραψε το συμβόλαιο με την εταιρεία, σύμφωνα με το οποίο θα έβαζε στην τσέπη 170,000 δολλάρια για κάθε παιχνίδι. «Η εταιρεία σε συνεργασία με τον μάνατζερ της FIFA είναι υπεύθυνη για την πληρωμένη των διαιτητών μετά την επιλογή τους» έλεγε ένας από τους όρους του συμβολαίου, το οποίο ήταν καλά «δεμένο» αφού η FIFA απαγορεύει σε τρίτους να ορίζουν διαιτητές και για το λόγο αυτό η παρουσία του Φορσάιθ, ο οποίος εργαζόταν κάτω από τη «στέγη» της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ήταν κάτι παραπάνω από σημαντική.

Ο Νιαντάκι κατά τη διάρκεια του ραντεβού και γεμάτος ικανοποίηση – όπως αναφέρει το δημοσίευμα – από τη συμφωνία που είχε κλείσει, ρώτησε με ανυπομονησία, πότε θα στήσουν το πρώτο παιχνίδι και είπε στους ανθρώπους της εταιρείας ότι υπάρχει η δυνατότητα για δύο φιλικά παιχνίδια, τον Αύγουστο και το Δεκέμβριο.

Όταν οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια, ο Φορσάιθ, ο οποίος εκτός από μάνατζερ της FIFA, είναι και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας μάνατζμεντ ForSports στην Γκάνα, ζήτησε ένα ποσό 30,000 δολλαρίων προκαταβολικά από την υποτειθέμενη εταιρεία Diamond Capital, την οποία φυσικά εκπροσωπούσαν οι Άγγλοι δημοσιογράφοι.

Ο Φορσάιθ μάλιστα, οποίος είναι ο μάνατζερ του Άκουα, ο οποίος αγωνίζεται δανεικός στην Πάρμα από τη Χόφενχαϊμ και βρίσκεται στην αποστολή της Γκάνας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όσο περνούσε η ώρα στο ραντεβού γινόταν όλο και πιο αποκαλυπτικός για το πως θα στήνονταν το ματς. «Είναι πολύ απλό. Οι διαιτητές θα είναι δικοί μας. Θα τους εξηγήσουμε ότι κάνουμε δουλειά στην Ανατολή και ότι θέλουμε το παιχνίδι να λήξει 3-2 για τους αντιπάλους. Αυτοί θα το κάνουν να φανεί φυσιολογικό. Συμβαίνει παντού, σε όλα τα επίπεδα.ακόμη και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Θα προσπαθούμε να βρίσκουμε αντιπάλους για φιλικά που μπορούμε να τους ελέγξουμε. Οι διαιτητές μόλις πληρωθούν δεν θα αποτελούν πρόβλημα» τόνισε μεταξύ άλλων.

 coppa.gr